Verzetstrijdersbuurt

De Verzetstrijdersbuurt is een buurt in de gemeente Delft met circa 500 woningen en is een typische jaren ’60 en ’70 wijk. Het grootste gedeelte van de woningen is gebouwd in de periode 1969-1979. Hierdoor is er een aanbod van eenzijdige woningtype te vinden. Er zijn voornamelijk eengezinswoningen te vinden, waarvan de meeste rijtjeswoningen zijn. Dit wordt afgewisseld met enkele twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen. Aan de rand van de Verzetstrijdersbuurt is een grote galerij flat te vinden waar voornamelijk studenten zijn gehuisvest. In de Verzetstrijdersbuurt zijn over het algemeen veel koopwoningen te vinden afgewisseld met enkele huurwoningen. Deze huurwoningen worden stapsgewijs over gekocht door de huurder, waardoor in de toekomst het geheel zal bestaan uit koopwoningen.

Kenmerkend in de wijk is de mondige consument met goed onderhouden woningen en een hoge investeringsbereidheid. De gemeente Delft is om deze reden begonnen met de pilot van de energiebesparingscampagne ‘Steek energie in je woning’ plaats. Doel van het project is het stimuleren van de woningeigenaren om te investeren in energiebesparende maatregelen in de woning. De campagne is daar reeds afgelopen, er was een strakke planning.

De insteek van de pilot is een vervolg campagne, waarbij de bewoners die 3 jaar geleden mee hebben gedaan als ambassadeur kunnen optreden richting buurtbewoners.

Een groot voordeel van deze wijk is, is dat veel ervaring opgedaan is met de campagne steek energie in de woning. Door alle betrokken adviseren en uitvoerende partijen te interviewen ontstaat er een beeld van welke aspecten herhaald kunnen worden en welke anders aangepakt moeten worden. Zowel bekeken vanuit de professionele partijen als ook bij de bewoners.