Binnenstad

De Opgave
In de binnenstad zijn relatief veel koopwoningen en is ook relatief veel particuliere verhuur. Iedere woning is anders en vraagt om een individuele benadering. Bovendien kennen de woningen vaak een lange bestaansgeschiedenis en daarmee ook een lange geschiedenis van aanbouwen, opbouwen, en verbouwingen. De historie van de woning, historische oplossingen voor verwarming, ventilatie, isolatie en oververhitting en kansen die het historische ontwerp biedt voor moderne materialen en technieken kunnen een inspiratie zijn voor energie besparende maatregelen.

Het verduurzamen, comfortabeler en gezonder maken van deze woningen is niet altijd een eenvoudige opgave en stelt meer eisen aan het ontwerp en een “gebruiksaanwijzing” van deze maatregelen. Met de kennis en ervaring bij onze coöperatie van ontwerpers en adviseurs, onze partners en ook de praktijkervaringen en -voorbeelden van bewoners uit de binnenstad kunnen we echter ver komen.

Ons streven is dat onze adviezen op zich al tot relevante besparingen en verbeteringen leiden en dat ze een vervolg krijgen. Bij voorkeur in individuele woningrenovaties en de collectieve inkoop van isolatie en duurzame installaties. Die resultaten kunnen op hun beurt weer als referentie dienen om nog meer bewoners bij dit initiatief te betrekken.