Agnetapark

Het Agnetapark is een buurt in het noordwesten van Delft. Het Agnetapark is eind 19e eeuw ontstaan als huisvesting voor de arbeiders van de nabijgelegen Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek. De tuinstad voorzag in vrijstaande woningen en fabriekspanden in organische opstelling rond een vijver. In de jaren 20 van de 20e eeuw is het oorspronkelijke Agnetapark uitgebreid met een tweede arbeiderswijk. Ook hier zijn de woningen gesitueerd in het groen rond een vijver, maar betreft het geschakelde woningen in een rechte opstelling.

luchtfoto van het Agnetapark

luchtfoto van het Agnetapark

Monumentale status

Sinds 1989 is het Agnetapark een Rijksmonument. In 2011 heeft het Agnetapark en enkele omliggende straten de status van beschermd stadsgezicht verkregen.

Bouwstijl

De bebouwing in het oorspronkelijke Agnetapark betreffen voornamelijk grondgebonden vier-onder-een-kapwoningen met enkele twee-onder-een-kapwoningen en één zes-onder-een-kapwoning. Verder herbergt het park nog enkele bijzondere gebouwen: de oorspronkelijke drukkerij van Marken uit 1891 (nu bedrijfsverzamelgebouw) en de ontspanningsgebouwen De Tent uit 1910 (nu De Lindenhof) en De Gemeenschap uit 1892 (nu kantoorgebouw).

De bebouwing in het nieuwe deel van het Agnetapark bestaat voornamelijk uit geschakelde 2-laags woningen en twee 3-laags bouwblokken met bovenwoningen. Aan de noordoost kant van de centrale vijver doet het voormalig Parkkantoor dienst als bedrijfsruimte. De gebouwen hebben doorgaande kappen en lijsten.